Reclutament actiu vs Selecció passiva
Us preguntareu quina diferència hi ha entre aquestes dues accepcions del diccionari que mostro al títol de l’article. Realment la diferència és mínima però en rrhh, sí existeix. Els professionals de rrhh, o de selecció de personal, quan se’ns encarrega cobrir un lloc de treball tenim diverses opcions però avui dia el més habitual és utilitzar els portals de feina, específics o generalistes, incloent Linkedin, o buscar a aquesta xarxa. El primer és relativament senzill: publiques l’oferta i esperes que es postuli el candidat. El segon ja és més ardu. M’estalvio comentar l’eficiència de certs portals per no entrar en polèmica.
Els perfils que arriben a través dels portals de feina, selecció, són d’allò més variat amb la conseqüent pèrdua de temps que suposa el filtratge d’aquests. Les persones que s’apliquen a l’oferta publicada són persones en situació d’atur o que volen un canvi laboral.
Cercar a Linkedin, reclutament, és un procés molt més lent i laboriós. Trobar les paraules clau que defineix el talent, el radi de residència, filtrar si té l’experiència necessària i la formació adequada, enviar-li una invitació personalitzada, confiar que accepti i si accepta la nostra invitació, presentar-li l’oferta, esperar que respongui i si ho fa, contactar amb ell telefònicament, millor que per via online, per intentar, finalment, seduir-lo amb la nostra oferta (aquesta part és la més difícil de tot el procés). Jo, a això, li dic Artesania. No oblidar que els contactes personals són una forma molt eficaç de reclutament.
Què s’aconsegueix amb el procés de reclutament? Aconseguir talent que no tenia en perspectiva un canvi professional. És millor el talent que s’aconsegueix per aquesta via, reclutament, o l’aconseguit per la via de la selecció? Ni millor ni pitjor, ja que no hi ha estudis d’aquest tipus que ho valorin, però sí que el professional responsable de la recerca del candidat més idoni té més opcions de trobar el perfil que l’empresa requereix. De tota manera sempre hi som a temps, per si no trobem suficients perfils, utilitzar els diferents portals de feina…
Deixar tot un procés en mans dels portals, per a mi, és un gran error.
Un professional que es preï ha de prioritzar el reclutament actiu davant la selecció passiva però és clar, això requereix d’una inversió en capacitació professional i…, temps.