L’economia circular i els rrhh
Què és l’economia circular? És una estratègia que té per objectiu reduir tant l’entrada dels materials com la producció de deixalles verges, tancant els «bucles» o fluxos econòmics i ecològics dels recursos. L’objectiu és el de reduir al màxim les pèrdues en la matèria prima productiva. Però…, i si apliquem aquesta teoria als rrhh?
El que vull denunciar és, senzillament, el d’invertir els recursos necessaris, tant humans com econòmics, per reciclar i tornar a reinserir en el món laboral un seguit de persones que han sigut expulsades d’aquest. No parlo d’emprenedoria, parlo de formació en majúscules.
Els pocs recursos econòmics existents s’han d’invertir en formar en ocupacions necessàries adaptades a cada entorn geogràfic. Els professionals de la selecció tenim veritables problemes en trobar perfils formats en ocupacions molt demandades per les empreses que no requereixen d’estudis superiors i que amb bons plans formatius (quan dic bons, vull dir, bons!), cobririen bona part de les necessitats del mercat laboral.
La renda bàsica està molt bé. La subvenció a aturats de llarga durada, també. El problema és que el nostre país no és el mateix que Alemanya o els països nòrdics. Per desgràcia no som un país ric, encara que ens ho pensem. No tenim la mateixa cultura. Generalitzar aquests ajuts no és eficient. Necessitem recursos econòmics per a reciclar a molts aturats que es podrien reincorporar al mercat laboral amb un paquet de formacions ben estructurat a la realitat de cada mercat geogràfic. Si no s’implementen mesures encaminades a reciclar als aturats, i joves que han deixat l’escola, en professions de coll blau, dubto que ens en sortim mai.
Ja n’hi ha prou de dilapidar diners públics en accions formatives i subvencions absurdes, encaminades a rentar la cara d’institucions socials vàries, per vantar-se que fan quelcom pels milers de ciutadans atrapats a les llistes de l’atur.
Director a TALENTIA GESTIÓ